Sivu 1/1
Jarrujen palaminen
Lähetetty: 24 Marras 2006 21:38
Kirjoittaja esky
Re: Jarrujen palaminen
Lähetetty: 24 Marras 2006 21:45
Kirjoittaja Marco71
Onko jarruihin lisätty jarrunestettä lähiaikoina, löytyikö jarrulevyn ja -palojen välistä jotain mikä sinne ei kuuluisi, vai miksi jarrupalat osuivat jarrulevyyn niin voimakkaasti? Millaisessa ajossa jarrut tuolla tavalla pääsivät lämpenemään? Onko levyjen suojamuovit olleet kunnolla paikallaan eli miten ne ovat päässeet osumaan jarrulevyihin? Liekkejähän sieltä tuskin on noussut? Onko noita jarruja koskaan huollettu sen jälkeen kun niillä on ajettu isommassa kurassa?
Lähetetty: 24 Marras 2006 22:00
Kirjoittaja esky
Mönkijällä on ajettu 1400 km. Jarrunestettä ei ole lisätty. Palon jälkeen jarrut toimivat mielestäni ihan normaalisti. Haluaisin nimenomaan tietää, miksi jarrut lämpenivät (laahasivat)? Ajoin ensin 12 km metsäautotiellä ilman ongelmia, sitten kymmenen minuutin tauko ja sitten kilometrin ajon jälkeen jarrut syttyivät ilmiliekkeihin. Ensin syttyi oikea ja kun sitä lumella sammutin, niin vasenkin leimahti liekkeihin. Pakkasta oli 5-10 astetta. En mielestäni ole ajanut isomassa kurassa.
Lähetetty: 24 Marras 2006 22:20
Kirjoittaja Marco71
esky kirjoitti:Mönkijällä on ajettu 1400 km. Jarrunestettä ei ole lisätty. Palon jälkeen jarrut toimivat mielestäni ihan normaalisti. Haluaisin nimenomaan tietää, miksi jarrut lämpenivät (laahasivat)? Ajoin ensin 12 km metsäautotiellä ilman ongelmia, sitten kymmenen minuutin tauko ja sitten kilometrin ajon jälkeen jarrut syttyivät ilmiliekkeihin. Ensin syttyi oikea ja kun sitä lumella sammutin, niin vasenkin leimahti liekkeihin. Pakkasta oli 5-10 astetta. En mielestäni ole ajanut isomassa kurassa.
Ettei vain olisi mennyt jarrulevyt kieroksi. Toki jarrut voivat jäätyäkin, mutta yleensä ne eivät jää laahaamaan, vaan jäävät auki. Toisaalta lämmetessä jäätyminen olisi pitänyt helpottaa. Jos nestepinta on normaali eli sitä ei ole liikaa, ei myöskään nesteen pitäisi noita jarrupaloja levyihin kiinni laittaa. Toki jos jarrusatulat tai -sylinterit jumittaa, voi palat laahata ja siten kuumentua. Tuo kylmä lumi kuumaan levyyn on kyllä sen pahin vihollinen eli metallilla on tapana muuttua äkillisissä lämmönvaihteluissa.
Ensiksi siis lähtisin katsomaan noiden jarrupalojen herkän liikkuvuuden, sitten levyjen suoruuden ja lopuksi kuinka herkästi pyörä pyörii kun kaikki ovat paikallaan ja mönkkäri esim. pukin päällä.
Lähetetty: 24 Marras 2006 23:54
Kirjoittaja esky
Ei ollut muuta kuin lunta, jolla sammuttaa palo. Eikä meinannut sammua silläkään, vaan paloi useamman minuutin. Pelkäsin jo renkaiden syttyvän ja sitten bensatankin...
Kiitos ohjeista! Nyt kyllä tekee mieli luopua koko mönkkäristä ja vaihtaa merkkiä.

Lähetetty: 25 Marras 2006 00:03
Kirjoittaja Marco71
esky kirjoitti:
Kiitos ohjeista! Nyt kyllä tekee mieli luopua koko mönkkäristä ja vaihtaa merkkiä.

No tuo nyt ei ole mitenkään merkkiriippuvainen juttu eli jarruja pitää huoltaa säännöllisesti jokaisella merkillä jos meinaan että ne toimii kunnolla.
Lähetetty: 25 Marras 2006 00:43
Kirjoittaja esky
Tokihan jarruja pitää huoltaa. Olen käyttänyt mönkijääni merkkihuollossa, mutta en taida käyttää enää. Mitä merkitystä on takuulla, jos maahantuojaa ei kiinnosta koko asia. Olisi ilmeisesti pitänyt antaa palaa kokonaan ja nostaa rahat vakuutuksesta. Saattaahan jarrujen jumiutuminen ja palo uusiutuakin. Kenenkähän sitten on vastuu, taidan tiedustella asiaa vakuutusfirmasta ennakkoon.

Lähetetty: 25 Marras 2006 01:35
Kirjoittaja oretna
Mulla kerran kanssa meinas vähä samantapasesti, olin jättäny vahingossa käsijarrun hieman päälle, joten se laahas, ajoin jonku 300m ennen ku huomasin ja sit ku mökin pihassa hyppäsin pois kyydistä, ni rupesin ihmettelemään mikä käryää. Takajarrulevy oli sytyttäny turpeen palasen, joka oli jarrulevyn viereen eksyny. Eli aika äkkiä noi levyt kuumenee ja voivat tosissaan aiheuttaa palovaaran jos jotain helposti syttyvää siinä on lähellä.
Kyllä mä kiikuttaisin pelin sinne merkkihuoltoon ja käskisin katsoa mikä siellä on, onhan sitten enemmän raportoitavaa sinne maahantuojan suuntaankin, jonka korvattavalta toi ilman muuta kuulostaa.
Lähetetty: 25 Marras 2006 09:20
Kirjoittaja esky
Ainakin minun mallissani vasen, lukittava käsijarru vaikuttaa takajarruun. Etujarrujen laahaminen on mysteeri. Jälkikäteen analysoituna, oikea jarrukahva tuntui oudolta, mutta muuttui normaaliksi vähän ennen tulen syttymistä. Syytä tähän en tiedä. Mönkijä kulki ihan normaalisti, mitään laahamista en huomannut. Reagoin vasta liekkeihin, jotka loimusivat lumihankeen...
Soitin kotiin päästyäni merkkihuoltoon, jossa sitten mönkijäni käytin tällä viikolla. Merkkihuollosta olivat yhteydessä maahantuojaan. Maahantuoja oli kommentoinut asian mahdottomaksi ja täten ei takuuseen kuuluvaksi.

Lähetetty: 25 Marras 2006 17:01
Kirjoittaja BLADEMAN
esky kirjoitti:Maahantuoja oli kommentoinut asian mahdottomaksi ja täten ei takuuseen kuuluvaksi.

En osaa muuta sanoa kuin että
Voi jumalauta

mitä touhua maahantuojalta.
Lähetetty: 25 Marras 2006 18:42
Kirjoittaja Koheltaja
BLADEMAN kirjoitti:esky kirjoitti:Maahantuoja oli kommentoinut asian mahdottomaksi ja täten ei takuuseen kuuluvaksi.

En osaa muuta sanoa kuin että
Voi jumalauta

mitä touhua maahantuojalta.
Ettei vaan olisi sama maahantuoja joka kieltää Polariskuskeita takuun jos ajaa väärässä seurassa... kuinka ollakkaan...

Lähetetty: 26 Marras 2006 00:01
Kirjoittaja J.P
"Muutamat" kyseiset jarrut purkaneena voin sanoa että palat saa totaalijumiin möyrimällä kurassa ja muussa pehmeessä maastossa! Kuten Marko kirjoittikin niin ne täytyis putsata rymy reissujen jälkeen.Muuten kaikki sonta jämähtää sinne ja estää palojen liikkumisen! Kyseisessä tapauksessa laahauksen on täytynyt olla aikas reipasta joten ihmettelen ettei sitä ole havaittu sit ajaessa...Pitäis ton liikkumisen olla kohden nihkeetä! Jos ja kun merkkihuolto on jarrut tutkinut eikä ole mitään ihmeellistä löytänyt niin takuu on "päivänselvä". Mikäli ongelma johtuu huollon puutteesta niin maksaja löytyy yleensä valitettavasti penkin ja stongan välistä.