soulost kirjoitti:larsmikael kirjoitti:Tere Äijät
Olen seurannut keskustelua QSC- kytkinsarjoista mielenkiinnolla kun olen itse ostanut myös säädettävän sarjan. Ei vain ole ollut aikaa asentaa sarjaa koneeseen (R800xtp). Moottorikelkkojen kanssa tuli värkkäiltyä 15 vuotta. Silloin huomasin, että se paras säätö on loputon tie. Kytkimen säädöillä ei saa juuri muuta aikaan kuin kuin ylä- ja alakierrosten muuttumisen. Jos todella haluaa muuttaa veto-ominaisuuksia niin silloin vain HELIX- kulman muuttaminen auttaa jos on virivehje. Vakiokoneella ei parane yhtään mitään. Useimmiten myös se on hyödytön jos välityssuhde ei ole muuttunut renkaista tai pito- olosuhteista johtuen. Haluan tässä yhteydessä myös kiittää POKEA ja JUSSA79:ä vaivannäöstä kytkinsarjojen tilauksessa QSC:ltä ja nostan hattua POKE:lle, että hän jaksaa selittää ja auttaa myös mönkkärihifistelijöitä.

Voisitko vielä hieman avata, että mitä tarkoitat veto-ominaisuuksien muuttamisella?
Insinöörin aivoilla mietittynä variaattori tuntuu kovin yksinkertaiselta voimansiirtoyksiköltä, mutta QSC:n kytkinsetin säätöjen konkretisointia miettiessä asia ei ole enää niin yksinkertaisen oloinen

Avataanpa hieman, korjatkaa jos ja kun olen väärässä.
Variaattorin etulautaset
Tyhjäkäynnillä variaattorin remmi ei ota kiinni lautasiin, jolloin vetoa ei synny takapyörille. Liikkeelle lähdön kierrosten noustessa määrää pääasiallisesti jousen jäykkyys (tai jousi + prikat). QSC:n kitissä on vakiojousta
<löysempi vai jäykempi?> jousi.
Kierrosten noustessa keskipakoisvoima variaattorissa kasvaa ja aiheuttaa liikkelle lähdön. Jäykemmällä jousella (ja/tai prikalla) saadaan aikaiseksi korkeammat kierrokset liikkeelle lähtöön. OK, tämän vielä ymmärrän hyvin. Eli jousi toimii vastapainona variaattorin rullille ja kumman tahansa säätäminen vaikuttaa, jousen toki lineaarisesti.
Nyt sitten käytäntöön. Kynsipainoilla voimme jousen lisäksi vaikuttaa kierrosalueeseen, joka on käytössä kytkentävaiheessa. Tämä osa-alue on minulla ok.
Liikkeelle lähdön jälkeen tapahtuu variaattorin lautasten kiilautuminen keskipakoisvoiman ansiosta lähemmäksi toisiaan. Tämä tapahtuu jousen jäykkyyden ja rullien painon/kierrosluvun suhteessa.
"Jäykemmällä jousella variaattorin hihnaan kohdistuu kovempi paine, jolloin hihnan pito paranee. Tehohäviö ja hihnan kuluminen lisääntyy. Lisäksi jäykemmällä variaattorin jousella on samaa vaikutusta kuin kevyemmmillä rullilla (eli kierrokset kasvavat)." - kertoo joku viisas.
Eli kun hihna saavuttaa suurimman välitystason etulautasissa kierrosten noustessa, tulee mukaan taaemmat variaattorin lautaset ja tapahtuu ns. vaihto.
Variaattorin takalautaset
Takana ei ole rullia, vain ainoastaan ns. helix (jonka vaikutusta en ymmärrä) ja jousi. QSC:n jousi on jäykempi, eli käytännössä tarkoittaa sitä, että vaatii enemmän kierrosta alueen kytkeytymiseksi ja huippunopeuden saavuttamiseksi?
Probleema...
Tielle tämän hetkiset säätöni ovat loistavavat. Kytkentänopeus on kohdallaan, aloituskierrokset ovat n. 7300rpm (hyvä), mutta sitten tapahtuu ongelmallinen asia.
Kierrokset laskevat 7300rpm -> 6900rpm ja pysyvät siinä hetken ennen kuin nousevat yli 7000rpm (vääntöalueelle). Väännätyksessä (muta, lumi ,jne) kierrokset laskevat tuossa kohtaa liian alas ja kone "niiaa" tippuessaan vääntöalueelta, kierrokset tippuvat alun +7000rpm jälkeen jopa 6500rpm.
Kysymys viisaammille
Miten säädän variaattorini niin, että hihnan ottaessa kiinni kierrokset nousisivat nopeammin vääntöalueelle? Tällä hetkellä tuntuu, että vaatii 3-5m kiihdytyskaistan täyden kaasun saamiseen. Kiinni on ohuempi prikka. Tulisiko vaihtaa paksumpi prikka ja kevyempi kantapaino? ....entäs jousi?
Miten säädän variaattorini niin, että kun kierrokset nousevat alussa 7300rpm, niin ne pysyisivät siellä yli 7000rpm luokassa eivätkä tippuisi keski ja ylävaiheessa alle 7000rpm. Onko kyse ns. "vaihdosta", eli etuvarin säädöt (rullat+ jousi) eivät ole oleelliset vaan takavarin jousi ja helix? Esim. Ajan peukalo suorana kaasu pohjassa ja kierrokset ei nouse lumessa riittävän ylös ja kone väännättää. Vai voinko vaikuttaa tähän etuvarin säädöillä?