
Alla kokonaiskuva:

Viittaan aikaisempaan keskusteluun täällä:
http://keskustelu.sammysatv.com/viewtop ... 24#p378470
Mönkijätyypit
Mönkijät luokitellaan käytön ja tyyppihyväksynnän perusteella kahteen pääluokkaan:
Maastomönkijä on maastoajoneuvo, jota saa käyttää tiealueella vain poikkeustapauksissa.
Tieliikenteeseen hyväksytyt mönkijät ovat keveitä nelipyöriä tai raskaita nelipyöriä. Liikenteessä saa liikkua myös traktoriksi hyväksytyllä mönkijällä.
Osa mönkijöistä on luokiteltu L-luokan tiellä käytettäviksi ajoneuvoiksi. Näitä ovat:
L6e-A luokan kevyt maantiemönkijä. Ajoneuvon suurin sallittu rakenteellinen nopeus on 45 km/h. Ajokorttiluokka AM, ikäraja 15 vuotta.
L7e-A luokan maantiemönkijä. Ajokorttiluokka B.
L7e-B luokan maastomönkijä. Ajokorttiluokka B.
T1- ja T3-luokan traktorit voidaan luokitella kolmeen ryhmään:
T1-A ja T3-A-luokan traktorimönkijä. Ajoneuvon suurin sallittu rakenteellinen nopeus on enintään 40 km/h. Ajokorttiluokka T, ikäraja 15 vuotta.
T1-B ja T3-B-luokan traktorimönkijä. Ajoneuvon rakenteellinen nopeus yli 40 km/h, kuitenkin enintään 60 km/h. Ajokorttiluokka LT, ikäraja 15 vuotta.
T1-B ja T3-B-luokan traktorimönkijä. Ajoneuvon rakenteellinen nopeus yli 60 km/h, kuitenkin enintään 80 km/h. Ajokorttiluokka B, ikäraja 18 vuotta.
Maastomönkijällä saa ajaa tilapäisesti tiealueella tarpeellista varovaisuutta noudattaen lain erikseen sallimissa erityistilanteissa.
Mönkijällä saa ylittää tien tai sillan. Kuljettajalla tulee olla vähintään B-luokan ajokortti tietä ylittäessään tai ajaessaan poikkeustapauksessa tiealueella.
Kuljetustehtävä tai maaston olosuhteet tekevät maastossa liikkumisen kohtuuttoman vaikeaksi.
Tiealueella ajamista on pidettävä tien turvallisen ylittämisen kannalta tarpeellisena (esimerkiksi jyrkästä mutkakohdasta voi siirtyä suoremmalle tieosalle tie ylittämistä varten).
Maastomönkijään on lisättävä polttoainetta sen käyttömaaston välittömässä läheisyydessä olevalla huoltoasemalla.
Maastomönkijä on siirrettävä maastoon tai maastosta yleiselle liikenteelle tarkoitetulla pysäköintipaikalla.
”Traktoreiden ajokorttiluokitusta muutettaisiin. LT-luokasta luovuttaisiin. T-luokassa rakenteellinen nopeus nousisi enintään 60 kilometriin tunnissa ajoneuvoluokkaan T3 kuuluvia traktoreita lukuun ottamatta. Ajoneuvoluokkaan T3 kuuluvat traktorit, joiden rakenteellinen nopeus ylittää 40 mutta ei 60 kilometriä tunnissa, kuuluisivat AM-luokkaan ja rinnastettaisiin kevyisiin nelipyöriin. Teoria- ja ajokokeella suoritettava AM121 ajokortti antaisi oikeuden sekä kevyen nelipyörän että kyseisen T3 ajoneuvoluokkaan kuuluvan traktorin kuljettamiseen. ”
Edit. Kirjoitusvirhekorjauksia”Sekavaksi ja moniportaiseksi koettua traktoreiden ajokorttiluokitusta selkeytetään yhdistämällä ajokorttiluokat T ja LT uudeksi T-luokaksi, joka käsittää rakenteelliselta nopeudeltaan enintään 60 kilometriä tunnissa kulkevat traktorit. Koska T-luokkaan kuuluvat myös moottorikelkat ja moottorityökoneet, T-luokan suoritusvaatimukset pysytetään ennallaan vaatimalla luokkakohtainen teoriakoe. LT-luokan vaatimuksena olevasta käytännön kokeesta luovutaan, koska kaikkien ajoneuvojen tai kaikkien traktoreiden kuljettamista tutkintopaikalle käytännön koetta varten tai niiden vuokraamista tätä tarkoitusta varten ei voida pitää kohtuullisena. Koska maa- ja metsätaloustraktoreita ja niin kutsuttuja traktorimönkijöitä ei ajoneuvolainsäädännössä erotella toisistaan, uusi ajokorttiluokka T käsittää kaikki traktorit, mukaan lukien myös niin kutsutut traktorimönkijät, joiden rakenteellinen nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa. Niitä saa 15-vuotiaana kuljettaa vähäisemmin ajokortin suoritusvaatimuksin kuin ajoneuvoluokituksessa L-luokkaan kuuluvia kevyitä nelipyöriä, mopoautoja ja mönkijöitä, joiden rakenteellinen nopeus voi olla enintään 45 kilometriä tunnissa. AM-luokan kevyen nelipyörän ajokorttia varten vaaditaan luokkakohtainen teoriakoe ja ajokoe liikenteessä. T-luokan traktoria, samoin kuin AM-luokan mopoa ja kevyttä nelipyörää, saa kuljettaa myös auton B-luokan ajokortilla sekä moottoripyörän ajokortilla. Tämä koskee kaikkia tähän luokkaan kuuluvia traktoreita, myös ammattimaisessa traktoriurakoinnissa, jolloin nykyinen vaatimus vaihtoehtoisesta kuorma-auton ajokortista laskee B-luokkaan. Koska sopimus ajokortin toimittajan kanssa päättyisi vasta huhtikuussa 2019, ajokorttiviranomaisen mukaan ajokorttilomakkeen pohjaan ja tietojärjestelmään ei tultaisi tekemään muutoksia sitä ennen. ”
”Traktoreiden ajokorttiluokitusta ehdotetaan muutettavaksi yhdistämällä T- ja LT-luokka T-luokaksi, joka kattaisi traktorit, joiden rakenteellinen nopeus olisi enintään 60 kilometriä tunnissa. T-luokasta ehdotetaan kuitenkin turvallisuusperustein erotettaviksi ajoneuvoluokkaan T3b kuuluvat traktorit, joiden rakenteellinen nopeus olisi enintään 60 kilometriä tunnissa. Ne ovat pyörillä varustettuja traktoreita, joiden omamassa ajokuntoisena on enintään 600 kg ja rakenteellinen nopeus yli 40 kilometriä tunnissa. Koska ajoneuvolainsäädännössä ei ole erityistä mönkijäluokkaa, niitä lähinnä vastaavaksi katsotaan nämä traktorit. Traktorimönkijöiden arvioidaan yleistyvän tieliikenteessä, mistä syystä niiden kuljettamiselle olisi perusteltua asettaa eri vaatimukset. T-luokkaan kuuluisivat edelleen myös moottorityökoneet ja moottorikelkat.
T3 ajoneuvoluokan traktorit, joiden rakenteellinen nopeus olisi yli 40 kilometriä tunnissa ja enintään 60 kilometriä tunnissa, ehdotetaan yhdistettäviksi AM-luokan kevyisiin nelipyöriin. Rakenteelliselta nopeudeltaan ne vastaisivat nykyisiä LT-luokkaan kuuluvia traktoreita. T3-luokan traktoreita raskaammat traktorit kuuluisivat T-luokkaan. AM-luokan ajokortti voitaisiin suorittaa joko mopon ajo-oikeuden saamiseksi, jolloin tutkintoajoneuvona ajokoevaatimuksesta johtuen olisi mopo. AM-luokan ajokortti voitaisiin myös suorittaa kevyen nelipyörän ja ajoneuvoluokkaan T3 kuuluvan traktorin (rakenteellinen nopeus yli 40 mutta ei yli 60 kilometriä tunnissa) kuljettamiseksi ja tutkintoajoneuvona voisi silloin olla kevyt nelipyörä tai mainittu traktori.
T-luokan ajokortti suoritettaisiin luokkakohtaisella teoriakokeella. Vaikka uuteen T-luokkaan voisi kuulua hyvinkin raskaita ja suurikokoisia traktoreita, niiden suoritusvaatimukseksi pidetään teoriakoetta riittävänä, koska niitä käytetään pääasiassa muualla kuin tiealueella ja tiealueella liikuttaessa kysymys on pääasiassa niiden siirtämisestä työmaalta toiselle. Ehdotetun muutoksen johdosta LT-luokkaan sisältyneestä käytännön kokeesta luovuttaisiin, koska sen ei katsota tuottavan lisäarvoa ajoneuvon kuljettamisessa tai lisäävän liikenneturvallisuutta myöskään T-luokassa.
T-luokkaan jääviä traktoreita saisi kuljettaa myös aiempien säännösten mukaisella LT-luokan ajokortilla. Ajokorttilain muutokseen 1614/2015 ja ajokorteista annetun valtioneuvoston asetuksen muutokseen 1617/2015 sisällytettyjen säännösten mukaisesti ennen vuotta 2016 saadulla T-luokan ajokortilla saisi edelleen kuljettaa liikennetraktoriksi tai liikennetraktoriksi/maataloustraktoriksi rekisteriin merkitty traktoria ajoneuvolain muuttamisesta annetun lain (1609/2015) voimaantulosäännöksen 8 momentissa tarkoitetuissa kuljetuksissa eli polttoainemaksusta annetun lain (1280/2003) 7 §:ssä tarkoitetuissa kuljetuksissa. LT-luokan traktorikortteja on viimeisen neljän vuoden aikana suoritettu noin 1 100. Vaikka pelkkiä LT-luokan ajokortteja on vähän, vain kuorma-auton ajo-oikeus kattaa sen sisältämän ajo-oikeuden LT-luokan puuttuessa. Vuoden 2017 syyskuussa rekisterissä oli 258 pelkkää LT-luokan ajokorttia ilman kuorma-auton tai muun luokan ajo-oikeutta. LT-luokan ajokortit uudistettaisiin viimeistään voimassaoloajan päättyessä AM-luokan ajokorteiksi, joihin sisältyisi myös kevyen nelipyörän ajo-oikeus. Tällä tavoin arvioidaan kaikkiaan noin 730 ajo-kortinhaltijan voivan uudistaa ajokorttinsa kevyen nelipyörän kuljettamiseen oikeuttavaksi ilman, että he ovat suorittaneet ajokoetta liikenteessä. Ennen lain voimaantuloa saadut LT-luokan kortit olisi perusteltua saada muutetuiksi AM-luokan ajokorteiksi mahdollisimman pian, mistä syystä esimerkiksi ajokortin kaksoiskappaleet voitaisiin lain voimaantulon jälkeen antaa AM-luokan merkinnöin, joissa kansallinen koodi AM121 osoittaisi sen sisältävän myös kevyen nelipyörän ajo-oikeuden. Joka tapauksessa LT-luokasta luopuminen edellyttäisi ajokorttilomakkeen pohjaan muutoksia, mikä voitaisiin toteuttaa vasta huhtikuussa 2019 nykyisen ajokortin toimittajan sopimuskauden päättyessä. LT-luokkaa koskevia merkintöjä ei kuitenkaan tehtäisi enää lain voimaantulon jälkeen. Muutoksen johdosta kaikkien T-luokkaan kuuluvien traktoreiden samoin kuin edellä tarkoitettujen T3 ajoneuvoluokan traktorin kuljettamiseen riittäisi moottoripyörän tai auton B-luokan ajokortti, mutta T-luokan traktoreiden ja AM-luokan ajo-oikeudet eivät sisältäisi toistensa ajo-oikeutta. Syynä T-luokan sekä AM-luokan kevyen nelipyörän ja T3 ajoneuvoluokan traktorin ajo-oikeuksien pitämiseen erillään olisi, että ajoneuvot on suunniteltu erityyppisiin liikenneympäristöihin ja ne hankitaan olennaisesti toisistaan poikkeaviin liikkumis- ja käyttötarpeisiin. Myös ajoneuvojen massoissa ja mitoissa on olennaiset erot.
Koska traktoreiden kesken ei ole ajoneuvosäännöksiin perustuvaa perustetta eritellä esimerkiksi perinteisiä maa- ja metsätaloustraktoreita muista traktoreista, T3 ajoneuvoluokan traktoreihin voisi kuulua myös muita traktoreita kuin traktorimönkijöitä. Rekisteröitävien ajoneuvojen kuljettamiseen vaadittavan ajokortin luokka määräytyy ajoneuvon rekisteritietojen perusteella, mistä syystä tieto ajoneuvoluokasta on todettavissa sen osoittavasta asiakirjasta. Myös traktorin kuljettamiseen oikeuttavia ajokortteja suoritettaessa vaadittaisiin ensimmäisen ajokortin suorittamiseen liittyvä koulutus, jos kysymyksessä olisi ensimmäisenä suoritettava ajokortti.”
Ymmärsinkö asian väärin, vai onko muutos tulossa aikaisintaan 2019 vuoden huhtikuussa?"Joka tapauksessa LT-luokasta luopuminen edellyttäisi ajokorttilomakkeen pohjaan muutoksia, mikä voitaisiin toteuttaa vasta huhtikuussa 2019 nykyisen ajokortin toimittajan sopimuskauden päättyessä. LT-luokkaa koskevia merkintöjä ei kuitenkaan tehtäisi enää lain voimaantulon jälkeen."